Marius Neset Quintet, 20180302 Dunkers

Marius Neset ses idag som en av de största saxofonisterna i Europa och spåtts en lysande framtid, han är redan nu en av de som verkligen prövar hur jazzen är idag och i framtiden.

Den enda musikern bosatt i Europa som tog sig in på amerikanska jazzmagasinet Downbeats lista ”25 for the future, that will shape the future of the jazz in the years to come” sommaren 2016 var saxofonisten Marius Neset, ett av många bevis på hans höga nivå. Nesets egenkomponerade musik är ömsom kantig och ekvilibristisk med plötsliga taktbyten, ömsom lyrisk och svindlande vacker. Det leder hela tiden nya och oväntade saker i hans musik, där han inspireras av saxofonister som Wayne Shorter och Michael Brecker men även i hög grad av tonsättare som Stravinskij.

Många av oss hörde honom framföra en finstämd tolkning av Wayne Shorters ”Beauty And The Beast” på Polarprisgalan 2017 För skivan Snowmelt som består av en svit Marius Neset skrev för London Sinfonietta plus sin egen kvartett tog han emot ett av Tysklands mest prestigefyllda priser: ECHO Jazz Award.

Han har nyligen nominerats till en norsk grammis för skivan ”Circle of Chimes”

Men det är inte bara för sina skivor han rosas i pressen, på scen är han en lika lysande uppenbarelse och ständigt överraskande.

Ivo Neame (UK) – piano. Har spelat med Marius sedan han startade sitt soloprojekt 2011. Är dessutom med i Phronesis, sedan bandet startade, och har släppt ett antal skivor i eget namn. En kreativ musiker som förenar starkt innehåll med utsökt teknik och känslighet.

Jim Hart (UK) – vibrafon och marimba. När Marius utvidgade bandet från kvartett till kvintett var det för att kunna utvidga klangvärlden just med vibrafon och det finns inte många i Jims generation som spelar detta krävande instrument på den nivån. Han leder även bandet Cloudmakers Trio och har släppt 7 plattor i eget namn.

Michael Janisch (US) – kontrabas. Marius musik ställer höga krav på teknik och timing, inte minst från basisten. Michael som flyttade från USA till London för många år sedan driver även det intressanta skivbolaget Whirlwind Recordings.

Anton Eger (SE/NO) – trummor. Anton och Marius började spela ihop redan när de gick tillsammans på Rytmisk Konservatorium och bildade bandet JazzKamikaze 2005. Han är även med i Phronesis. Anton har en grym teknik och en mycket aktiv, dynamisk och personlig spelstil.

På scen:
Marius Neset: saxofoner
Ivo Neame: piano
Jim Hart: vibrafon/marimba
Michael Janisch: kontrabas
Anton Eger: trummor

Tid: 2:a mars kl 19.00
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen